Попуњеност азила за псе на максималном нивоу

0

Служба зоохигијене у Кули већ годинама успешно обавља делатност склањања са улице и удомљавања паса. У њихово прихватилиште смештају се напуштене и изгубљене животиње, животиње чији власници не могу више да се брину о њима и животиње које надлежни орган одузме власнику.

Директор ЈКП „Комуналац“ Марко Пешић рекао је да је тренутна попуњеност азила на максималном нивоу, стога су кренули у израду елабората и у процес добијања грађевинске дозволе објекта за проширење.

-Надамо се да ћемо у току следеће године проширити капацитете, бар за пола тренутног стања и да ћемо моћи да збринемо све псе који се тренутно налазе или на улици, или власници паса не могу да се брину више о њима па их доносе код нас, рекао је Пешић.

Пешић је истакао да, када је општина Кула у питању, пси који се налазе на улицама, углавном нису  луталице, већ пси о којима грађани не могу више да воде рачуна или им исти побегну.

-Апелујемо на грађане да дођу код нас, да овде оставе псе јер ће бити збринути кад је у питању вакцинација, чиповање и комплетан преглед, рекао је директор ЈКП „Комуналац“ Марко Пешић.

Он је додао да ће следеће године увести новину у азилу. Наиме, за првих 500 грађана биће омогућено бесплатно чиповање за њихове љубимце.

-На територији општине Кула је веома мали број чипованих паса, свега 1 одсто, зато и крећемо у ову акцију. Жеља нам је да подстакнемо грађане да чипују своје псе, јер су предности вишеструке, закључио је Пешић.

Слободан Бедичин, пословођа Службе зоохигијене је истакао да је капацитет објекта око 100 комада, а да на азилу тренутно борави 113 паса, због чега се и указала потреба за проширењем капацитета. Он је рекао да имају редуковано излажење на терен.

-Радимо сходно капацитетима, али на позив Полиције или службе Инспекције и када су суграђани у опасности мобилни смо 24 сата, рекао је Бедичин.

Он је додао да је просек удомљавања 110 комада годишње, а да за осам година колико постоји ова служба на територији општине Кула, ниједан пас није враћен, иако уговор предвиђа ту могућност, ако се пас врати у року од 15 дана, а за неке псе постоји и листа чекања. Удомљавање паса је потпуно бесплатно.

Share.

Leave A Reply